Bij het Zwerfdierenfestival 2016 in Zeewolde bood orthomanueel dierenarts Jacha Heukels bewegingsonderzoek aan. De rug, nek, bekken en gewrichten van de hond werd onderzocht en de eigenaar kreeg de gelegenheid om vragen te stellen over bewegingsklachten en behandeling hiervan. 

Veel zwerfdieren hebben een lichamelijk traumatisch verleden. Regelmatig hebben zij hierdoor afwijkende wervelstanden en rug- of nekpijn, maar laten dit niet altijd duidelijk merken. Soms uit pijn in de rug of nek zich in gedragsveranderingen zoals angst of agressie. Bij een orthomanuele gezondheidskeuring worden de gewrichten, de rug en de nek onderzocht en eventuele afwijkende wervelstanden gecorrigeerd. Juist bij dieren die geen of milde klachten hebben (zoals stijfheid) is het belangrijk om deze wervelstandafwijkingen vroeg te detecteren en te behandelen. Zo kunnen veel problemen aan de rug en nek worden voorkomen. 

Het was ook dit jaar weer een succesvolle en gezellige dag!

Het Zwerfdierenfestival wordt jaarlijks georganiseerd door Stray Animal Foundation Platform om aandacht te vragen voor de wereldwijde zwerfdierenproblematiek.