Veel gestelde vragen


Wat is orthomanuele therapie?
Orthomanuele diergeneeskunde is ontworpen en bedoeld om afwijkende wervel- of gewrichtsstanden bij honden en katten te corrigeren. Een afwijkende wervelstand kan leiden tot druk op de zenuwen, bloedvaten en het ruggenmerg en zo pijn, bewegingsbeperking en functieverlies veroorzaken. Het manueel opheffen van de standafwijking vermindert pijn en druk, zodat het lichaam zich onder de meest optimale omstandigheden kan herstellen. Orthomanuele therapie of orthomanipulatie kan worden gedefinieerd als een manipulatie door directe kracht op een benig onderdeel van de wervelkolom met een gestoorde stand/functie, gebruikmakend van een kleine hefboom binnen een segment, in de richting van de natuurlijke stand/functie.

Met orthomanuele therapie worden pijn- en bewegingsklachten behandeld, voornamelijk rug- en nekklachten van uiteenlopende oorsprong. Meer informatie over orthomanuele therapie.

Heb ik een verwijzing nodig van mijn eigen dierenarts?
U heeft geen verwijzing nodig om een afspraak te maken voor orthomanuele therapie. U wordt verzocht om het medisch dossier van uw huisdier voorafgaand aan het eerste consult op te vragen bij uw eigen dierenarts. Heeft u zelf een verwijsbrief, uitslagen of röntgenfoto’s? Neem deze dan mee. Na uw bezoek wordt een verslag gestuurd naar uw dierenarts.
Wat kost een behandeling?
Een intake consult inclusief behandeling kost 105 euro, een controle consult en behandeling kost 84 euro. U kunt met PIN of (bij voorkeur gepast) contant betalen. De behandeling wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed, afhankelijk van het pakket. Kijk hier voor meer informatie over tarieven en vergoedingen.
Wordt orthomanuele therapie vergoed door mijn huisdierenzorgverzekering?
Orthomanuele therapie wordt vergoed door de meeste zorgverzekeraars in een aanvullend pakket. Soms is er een eigen bijdrage. Informeer van tevoren bij uw zorgverzekeraar.
Is uw praktijk goed bereikbaar en kan ik er parkeren?
De praktijk is gevestigd in Amsterdam Zuidoost, (ver) buiten het centrum van Amsterdam en is goed bereikbaar met de auto via de A2, A10 en A9. Parkeren is gratis in dit stadsdeel. Er is vrijwel altijd plaats in de Arènpalmstraat zelf of in één van de aangrenzende straten. Op 5 minuten loopafstand bevindt zich metrostation Kraaienest. Op de ‘s-Gravendijkdreef vertrekt bus 41 richting Station Bijlmer Arena of Muiderpoort. De locatie Wageningen is eveneens goed bereikbaar met de auto en er is ruime, gratis parkeergelegenheid voor de deur. Houd rond spitsuren rekening met drukte op de weg en mogelijk vertraging.
Kan ik de afspraak nog afzeggen?
Er kunnen zich altijd onvoorziene omstandigheden voordoen, waardoor uw afspraak niet door kan gaan. Geef dit dan liefst zo snel mogelijk door via of 020 211 79 49 (whatsapp of voicemail inspreken). Houd bij het maken van een afspraak a.u.b. rekening met de wachtlijst met patienten die op een plaats wachten en annuleer tijdig, zodat de plaats nog benut kan worden. U kunt afspraken kosteloos annuleren tot 24 uur. Bij niet of niet tijdig annuleren worden no show kosten in rekening gebracht.
Mag ik mijn huisdier medicatie geven op de dag van de behandeling?
Ja, geef op de dag van de behandeling uw huisdier de medicatie, zoals voorgeschreven door uw dierenarts.
Hoeveel behandelingen heeft mijn dier nodig?
Een behandeling bestaat uit gemiddeld twee tot drie afspraken. Bij een behandeling wordt een afwijkende stand van de wervel(s) en/of gewricht(en) gecorrigeerd. U komt na twee tot vier weken terug voor controle/nabehandeling. Na drie maanden komt u nog een keer terug voor een controle. Dit protocol kan afwijken, afhankelijk van de ernst van de klachten van uw hond of kat. Bij chronisch/terugkerende problemen komt een patient 2-3 keer per jaar op controle.
Wat mag mijn huisdier wel en niet doen na de behandeling?
Dit is afhankelijk van de aard van de klachten. Na het lichamelijk onderzoek en de behandeling wordt het revalidatieplan met u besproken. Dit kan gaan van benchrust of gedoseerde rust, tot een specifiek trainingsschema en oefeningen.
Is orthomanuele therapie hetzelfde als fysiotherapie?
Nee, in tegenstelling tot een fysiotherapeut voor dieren is een orthomanueel dierenarts altijd een dierenarts, die een aanvullende tweejarige opleiding orthomanuele diergeneeskunde heeft afgerond. De orthomanueel dierenarts benadert uw dier en de klachten als een dierenarts, en past orthomanuele therapie toe als dit geïndiceerd is. Daarnaast kan de orthomanueel dierenarts, indien nodig, medicatie voorschrijven of uw dier (terug)verwijzen voor verder onderzoek of een andere behandelmethode, bijvoorbeeld chirurgie. Fysiotherapie is geïndiceerd bij spier-/peesproblemen en revalidatie na bijvoorbeeld een verlamming of operatie. Orthomanuele therapie is geïndiceerd bij rug- en nekklachten en pakt de onderliggende oorzaak aan door het corrigeren van afwijkende wervelstanden. Regelmatig is behandeling met orthomanuele therapie en, zodra het herstel inzet gevolgd door oefen-/fysiotherapie aangewezen.
Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn verhaal op de website gezet wordt?
Wij stellen het erg op prijs als u uw ervaringen wilt delen (nog meer met een een leuke foto erbij) Andere mensen die in dezelfde situatie terecht komen met hun huisdier, kunt u op deze manier helpen en een hart onder de riem steken. Uw verhaal kunt u delen door een Google review te plaatsen of door het te mailen naar:
Ik heb een agressieve hond/kat. Kan hij onder sedatie of narcose behandeld worden?
Nee, manipulatieve behandeling van de wervelkolom onder sedatie of narcose wordt afgeraden.
Kan mijn huisdier napijn hebben van de behandeling?
Sommige dieren hebben milde spierpijn 1-3 dagen na de behandeling. Dit kunt u merken aan stijfheid bij het bewegen, moeilijk op gang komen of verminderde activiteit. Deze napijn is altijd mild en gaat vanzelf over binnen 3 dagen. Na correctie van het bekken (SI-gewricht) kan spierpijn langer aanhouden.
Is een preventieve sportkeuring of puppykeuring zinvol?
Ja, bij een preventief orthomanueel onderzoek worden verborgen problemen van de rug, nek en gewrichten opgespoord. Bij opgroeiende honden is vroege detectie van gewrichtsproblemen cruciaal voor de prognose en behandeling. In een vroeg stadium is een kwetsbaar gewricht nog niet aangetast door slijtage en zijn de behandelmogelijkheden ruimer met een grotere kans op herstel. Juist sporthonden en werkhonden verbergen pijn en ongemak, waardoor rug- of nekproblemen vaak pas laat worden ontdekt. Ook in de wervelkolom zijn er dan al veranderingen en slijtage opgetreden. Op een röntgenfoto is dan bijvoorbeeld spondylose en/of artrose van de facetgewrichten te zien. Bij een orthomanueel consult worden alle afwijkende wervelstanden gecorrigeerd, ook als er op dat moment (nog) geen of subtiele symptomen zijn. Het behandelen in een vroeg stadium voorkomt het uit de hand lopen van rug- en nekproblemen. 
Wat is teckelverlamming?
Verlamming van de achterpoten die wordt veroorzaakt door een discus hernia in het midden van de rug (thoracolumbaal).  Bij een discus hernia puilt een tussenwervelschijf in de rug uit en drukt op het ruggenmerg. Deze druk veroorzaakt beschadiging van het ruggenmerg, waardoor rugpijn en zenuwuitval kan ontstaan. Bij verlamming van de achterpoten is het ruggenmerg ernstig beschadigd. Deze vorm treedt vaak acuut op, dat wil zeggen: de hond zakt plotseling door zijn achterpoten en kan niet meer overeind komen. Vaak is er geen aanleiding voor, het lijkt te gebeuren ‘uit het niets’. Deze aandoening wordt ook wel teckelverlamming genoemd, omdat dit type rughernia is dat vaker voorkomt bij hondenrassen met korte pootjes, zoals de Teckel en de Bassethond.
Mijn hond heeft spondylose, kunt u dit behandelen?
Heel kort geantwoord: ja. Rugklachten met uiteenlopende oorzaken worden nogal eens (incorrect) samengevat onder de term ‘spondylose’. Meer over deze term en verwante aandoeningen vindt u hier. De rugklachten die hiermee worden aangeduid zijn vaak goed te behandelen met orthomanuele therapie.
Mijn hond heeft een discus hernia, kunt u dit behandelen met orthomanuele therapie?
Discus hernia’s bij honden en katten zijn vaak goed te behandelen met orthomanuele therapie. Er zijn echter grote verschillen in type hernia’s, symptomen, lokalisaties en graderingen. Zo is ook de beste aanpak en behandeling verschillend bij verschillende soorten discus hernia’s. Is uw huisdier gediagnosticeerd of verdacht van een discus hernia? Neem dan zo snel mogelijk contact op. Een orthomanueel dierenarts is gespecialiseerd in aandoeningen van de wervelkolom zoals hernia’s en zal bij een intake consult de meest aangewezen behandelmogelijkheden met u bespreken. Lees hier meer over hernia’s bij honden en katten en behandeling met orthomanuele therapie.
Wat is lumbosacrale instabiliteit of lumbosacrale stenose? Ik wil een afspraak maken maar ik krijg telefonisch geen gehoor
Voor nieuwe patiënten is het maken van een afspraak alleen mogelijk via email: ofwel via het contactformulier. Gelieve kort uw dier en het probleem te beschrijven, en geef aan op welke locatie u graag een afspraak wilt maken. Voor patiënten die al eerder geweest zijn is telefonisch overleg of afspraken maken ook mogelijk per telefoon: 020 211 79 49. Gelieve uw naam en telefoonnummer in te spreken, dan wordt u terug gebeld.