Wat is spondylose?

Spondylose (spondylosis deformans) is een aandoening waarbij bothaakjes en botbruggen worden gevormd tussen opeenvolgende wervels. Spondylose komt ook voor bij mensen en gaat dan altijd gepaard met slijtage van de tussenwervelschijf. Bij de hond is dit waarschijnlijk niet altijd het geval, maar spondylose wordt wel als een ‘degeneratieve’ verandering (=slijtage) in de wervelkolom beschouwd, en geassocieerd met achteruitgang van de kwaliteit van de tussenwervelschijf. Een versleten tussenwervelschijf is niet meer elastisch en schokabsorberend, maar rigide en broos. Dit veroorzaakt een kwetsbare en relatief instabiele plaats in de wervelkolom. De vorming van bothaakjes en -bruggen onderaan de wervels kan verklaard worden als een poging van het lichaam om deze instabiliteit op te lossen.

Wat zijn de symptomen van spondylose?

Spondylose is een normaal ouderdomsverschijnsel en komt veel voor bij oudere dieren. Sommige rassen zoals de Duitse herder en Boxer zijn gevoelig voor het ontwikkelen van spondylose op jongere leeftijd. De spondylose zelf, dus de bothaakjes onderaan de wervels, veroorzaken geen of milde klachten. De onderliggende oorzaak, namelijk de wervelinstabiliteit, en de gevolgen daarvan zoals een discus hernia, een bulging disc of lumbosacrale stenose, kunnen wel ernstige klachten zoals pijn, zwakte en verlamming veroorzaken. Door instabiliteit op deze plaats in de wervelkolom komen bij deze aandoeningen vaak wervelscheefstanden voor, die kunnen leiden tot druk op het ruggenmerg, zenuwen, bloedvaten, en de tussenwervelschijf zelf. Deze wervelscheefstanden en de corresponderende symptomen kunnen worden behandeld met orthomanuele therapie.

Wat is DISH?

DISH (diffuse idiopathic skeletal hyperostosis) is een andere aandoening van de wervelkolom die bij zowel mensen als honden voorkomt en lijkt op een extreme vorm van spondylose. Bij DISH verbenen ligamenten en peesaanhechtingen in de rug en nek, maar ook in de ledematen. In een vroeg stadium is DISH moeilijk te onderscheiden van spondylose en wordt dus meestal gewoon spondylose genoemd. Er zijn echter enkele verschillen in vorm en plaats van de botbruggen. Bij DISH vormen er brede botbruggen onder meerdere wervels na elkaar (wervelfusie) en vaak over de lengte van een heel segment van de wervelkolom. Bij gewone spondylose zijn de botbruggen zelden volledig. Wervelfusie, ofwel het volledig vergroeien van twee opeenvolgende wervels kan een relatieve instabiliteit van de naburige wervels veroorzaken. De kans op problemen zoals een discus hernia op die plaats is groot. Dit fenomeen wordt adjacent segment disease genoemd en komt ook voor na bijvoorbeeld chirurgische wervelfusie. DISH kan bij honden al op jonge leeftijd ernstige symptomen (pijn, uitvalsverschijnselen) kan veroorzaken. Bij sommige rassen zoals de Boxer, Leonberger en Flatcoated Retriever komt DISH vaker voor.

Belangrijk om te onthouden is dat:

1. Spondylose een aanwijzing kan zijn voor wervelinstabiliteit en daarom altijd aandacht vereist.

2. De onderliggende oorzaken van spondylose meestal goed te behandelen zijn met orthomanuele therapie.

3. De spondylose zelf bij honden ook vaak subklinisch is, dat wil zeggen: het veroorzaakt geen klachten.

4. Spondylose in een beginstadium moeilijk te onderscheiden is van DISH, een ernstigere aandoening. Bij jonge honden van gevoelige rassen is opvolgen dus te adviseren.

rontgenfoto hond lumbosacraal

Röntgenfoto van een normale lage rug

spondylose rug hond

Röntgenfoto van een rug met spondylose

 

 

DISH hond

DISH (diffuse idiopathic skeletal hyperostosis)

Zie ook: