Wat is spondylose?


Spondylose (spondylosis deformans) is een aandoening waarbij bothaakjes en botbruggen worden gevormd tussen opeenvolgende wervels. Spondylose komt ook voor bij mensen en gaat dan altijd gepaard met slijtage van de tussenwervelschijf. Bij de hond is dit waarschijnlijk niet altijd het geval, maar spondylose wordt wel als een ‘degeneratieve’ verandering (=slijtage) in de wervelkolom beschouwd, en geassocieerd met achteruitgang van de kwaliteit van de tussenwervelschijf. Een versleten tussenwervelschijf is niet meer elastisch en schokabsorberend, maar rigide en broos. Dit veroorzaakt een kwetsbare en relatief instabiele plaats in de wervelkolom. De vorming van bothaakjes en -bruggen onderaan de wervels kan verklaard worden als een poging van het lichaam om deze instabiliteit op te lossen.

Wat zijn de symptomen van spondylose?


Spondylose is een normaal ouderdomsverschijnsel en komt veel voor bij oudere dieren. Sommige rassen zoals de Duitse herder en Boxer zijn gevoelig voor het ontwikkelen van spondylose op jongere leeftijd. De spondylose zelf, dus de bothaakjes onderaan de wervels, veroorzaken geen of milde klachten. De onderliggende oorzaak, namelijk de wervelinstabiliteit, en de gevolgen daarvan zoals een discus hernia, een bulging disc of lumbosacrale stenose, kunnen wel ernstige klachten zoals pijn, zwakte en verlamming veroorzaken. Door instabiliteit op deze plaats in de wervelkolom komen bij deze aandoeningen vaak wervelscheefstanden voor, die kunnen leiden tot druk op het ruggenmerg, zenuwen, bloedvaten, en de tussenwervelschijf zelf. Deze wervelscheefstanden en de corresponderende symptomen kunnen worden behandeld met orthomanuele therapie.

In de praktijk wordt de term ‘spondylose’ vaak gebruikt om meerdere slijtage verschijnselen in de wervelkolom, en zelfs discus hernia’s, te benoemen. Dit is in feite onjuist en zorgt soms voor misverstanden. Belangrijk om te weten is dat:


rontgenfoto hond lumbosacraal

Röntgenfoto van een normale lage rug

Spondylose hond kat

Röntgenfoto van een rug met spondylose

Zie ook: