Markiesje Zairo met rugpijn

Orthomanuele behandelingen voor ons markiesje Zairo.
Met een pup in huis wordt er door onze twee volwassen honden Wendil en Zairo heel wat aan de opvoeding gedaan. Dat gaat soms hardhandig want het puppekind weet vaak van geen ophouden. Zairo houdt niet van dat wilde gedoe en mengt zich maar zelden in zo’n opvoedkundige knokpartij. Deze keer wilde ze toch ook haar steentje bijdragen maar ineens schoot ze gillend onder een stoel. Ze hield haar lijfje zijwaarts krom, kon amper lopen en keek steeds naar haar achterkant. Ze wilde niet aangeraakt worden en had veel pijn.

We konden direct bij een dierenarts terecht. Er was niets bijzonders te vinden; een spier verrekt was de gedachte en na een prikje tegen de pijn mochten we naar huis.
De volgende dag zagen we geen verbetering dus weer naar de dierenarts. Ze werd opnieuw grondig onderzocht maar er was echt niets te vinden. Voor de zekerheid kreeg ze een antibiotica kuurtje Clavubactin mee en tegen de pijn mocht ze Metacam hebben.
De dagen erna veranderde een vrolijk markiesje in een chagrijnig oud hondje. Ze liep nog steeds mank, kon niet springen of rennen en had moeite met opstapjes. Als ze haar behoefte wilde doen bleef ze nerveus rondjes lopen, het lukte haar niet om in de hurkhouding te gaan zitten. Haar onderrug bleef gevoelig bij aanraking en afdrogen na een regenwandeling moest heel voorzichtig gebeuren. Ze bemoeide zich niet meer met andere honden en ging ze uit de weg.
Kort daarvoor had een kennis verteld dat haar hond met herniaklachten geholpen was door een orthomanueel dierenarts en nu weer pijnvrij kon bewegen. De herniaoperatie die haar dierenarts adviseerde, bleek niet nodig. Uit eigen ervaring weet ik dat orthomanuele geneeskunde bij mensen werkt. De jarenlange rugklachten, waarvoor ik verwezen werd naar fysiotherapie en cesartherapie, verdwenen pas echt na de behandelingen van een orthomanueel arts. Het zou dus gek zijn als het voor dieren niet ook zo zou werken. We vonden orthomanueel dierenarts drs. Jacha Heukels; zij houdt op verschillende plaatsen door het hele land praktijkdagen. Zairo’s eerste behandeling begon met een uitgebreid gesprek over haar klachten en wat daaraan vooraf was gegaan. Daarna moest ze heen en weer lopen terwijl de arts observeerde. Op de behandeltafel begon het lichamelijke onderzoek. Haar onderste rugwervels stonden in een afwijkende stand en werden met een soort knipbeweging gecorrigeerd. Dit gebeurde zo snel dat Zairo er nauwelijks op kon reageren.

Orthomanuele therapie bij Zairo

Zairo is anderhalf jaar geleden in buik en onderrug gebeten door een gestoorde herdershond. Hoewel ze hier goed van hersteld is, wilde ze daarna niet meer met Wendil of andere honden spelen. Waarschijnlijk zijn door het recente gestoei de wervels van haar onderrug nog schever komen te staan waardoor zenuwen en spieren in de knel raakten.

Het was een bijzondere ervaring te zien dat de behandeling bestond uit enkel hier en daar wat duwen, trekken en kneden. Althans voor een leek lijkt het niet meer dan dat!

Na twee weken, waarin Zairo alleen aangelijnd was uitgelaten, kwamen we weer op controle. Zairo was aan de beterende hand, trok nog wel wat met haar achterpoot waardoor ze soms huppelde. Ze was vrolijker maar spelen met de andere deed ze niet. Ze moest ook nog steeds in en uit de auto getild worden en ze aarzelde bij opstapjes. Weer werden er wervels en gewrichtsstanden gecorrigeerd. De volgende afspraak was over drie maanden.

In die maanden knapte ze zienderogen op. Soms had ze nog last van ‘ochtendstijfheid’ maar ze begon weer sociaal met andere honden om te gaan. Ze kon na een maand weer door het bos rennen en over takken springen zoals ze vroeger deed, dat wil zeggen vóór de aanval van de herdershond.
Bij de derde behandeling werd hier en daar nog iets rechtgezet maar meer behandelingen waren niet nodig. Zairo is nu weer even vrolijk en vol energie zoals we dat van een markiesje gewend zijn.

Ik wil deze diervriendelijke behandelmethode graag onder de aandacht brengen voor al die honden én katten met rug, nek en gewrichtsklachten. We hebben het levende bewijs ronddartelen en zijn erg enthousiast. De kosten vallen verhoudingsgewijs mee en staan op de website van de arts. Heb je een ziektekostenverzekering voor je huisdier dan wordt de behandeling in veel gevallen deels of geheel vergoed.

Jeanette Brown – Altena
Koekenge