Op Tweede Paasdag 21 april 2014 bood Orthomanueel Dierenarts Jacha Heukels gezondheidskeuringen aan voor de honden van de bezoekers van het Zwerfdierenfestival in Zeewolde.

Veel zwerfdieren hebben een lichamelijk traumatisch verleden. Regelmatig hebben zij hierdoor afwijkende wervelstanden en rug- of nekpijn, maar laten dit niet altijd duidelijk merken. Soms uit pijn in de rug of nek zich in gedragsveranderingen zoals angst of agressie. Bij een orthomanuele gezondheidskeuring worden de gewrichten, de rug en de nek onderzocht en eventuele afwijkende wervelstanden gecorrigeerd. Juist bij dieren die geen of milde klachten hebben (zoals stijfheid) is het belangrijk om deze wervelstandafwijkingen vroeg te detecteren en te behandelen. Zo kunnen veel problemen aan de rug en nek worden voorkomen. 

Ondanks wat regenval was het een succesvolle en gezellige dag en hebben wij veel dieren kunnen helpen. Een deel van de opbrengst gaat naar de opvang en verzorging van zwerfdieren in Lesbos, Griekenland.

Het Zwerfdierenfestival wordt jaarlijks georganiseerd door Stray Animal Foundation Platform om aandacht te vragen voor de wereldwijde zwerfdierenproblematiek.