Onderzoek orthomanuele diergeneeskunde
Lumbosacrale instabiliteit of stenose bij honden

Lumbosacrale stenose is een veel voorkomende aandoening bij grote honden zoals de Duitse herder, maar komt ook voor bij kleine hondenrassen en katten. Het is de voornaamste oorzaak van lage rugpijn. De onderliggende oorzaak is instabiliteit van de lumbosacrale overgang. Dit leidt tot verzakking (subluxatie ofwel standafwijking) van het heiligbeen, soms gepaard gaande met een discus hernia, en secundaire veranderingen zoals lumbosacrale spondylose, irritatie en verdikking van de ligamenten en osteoartrose van de facetgewrichten. De voornaamste symptomen van lumbosacrale instabiliteit en stenose zijn:

Als er symptomen van neurologische uitval (incontinentie, zwakte, verlamming) zijn door druk op zenuwen, spreken van het cauda equina syndroom. Gelukkig komt deze ernstige vorm van lumbosacrale stenose minder vaak voor. De diagnose wordt gesteld aan de hand van klinische verschijnselen en lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s van de lage rug en bevestigd met MRI of CT.

Orthomanuele therapie volgens de methode Aharon behandelt lumbosacrale instabiliteit zeer effectief. Vroeg diagnosticeren van lumbosacrale instabiliteit en ingrijpen is belangrijk voor een optimaal resultaat.


In de Praktijk voor Orthomanuele Diergeneeskunde werken wij aan een meerjarig prospectief onderzoek naar de behandeling van degeneratieve lumbosacrale stenose (DLSS) bij honden. Het effect van de behandeling wordt beoordeeld aan de hand van een gestandaardiseerde vragenlijst voor de eigenaar en bewegingsanalyse met een pressure sensitive walkway (PSW). Een bijkomend doel is het onderzoeken van het werkingsmechanisme van orthomanuele therapie door beeldvorming (MRI/CT) voor en na de behandelingen.

FASE 1
Analyse van reactiekrachten gemeten met een force plate of PSW is binnen de diergeneeskunde een standaard methode om de gang van een dier op een objectieve manier te beoordelen. Een PSW heeft enkele voordelen ten opzichte van een force plate. Hiermee kunnen naast kinetische variabelen (PVF, VI) ook temporospatiale variabelen worden gemeten (stride length/time, stance time, swing time). Deze variabelen worden beinvloed door factoren als loopsnelheid, lichaamsgewicht en vermoedelijk ook door verschillen in lichaamsbouw tussen de verschillende hondenrassen. In de eerste fase van het onderzoek werden metingen verricht met 33 gezonde honden in verschillende gewichtsklassen, en referentiewaarden opgesteld.

FASE 2
Dit is een pilot studie van de klinische trial. Hierin worden PSW metingen gedaan met een aantal patiënten die voldoen aan de inclusiecriteria. Na analyse en vergelijking met de referentiewaarden worden de relevante parameters voor deze patiëntengroep in beeld gebracht.

FASE 3
Het ontwerp is een parallel vergelijkende random klinische trial, met als doel het vergelijken van verschillende conservatieve behandelmethoden voor honden met DLSS. In deze opzet wordt de onderzochte populatie (tabel 1) random verdeeld in 3 groepen. Groep 1 wordt behandeld met NSAID’s, groep 2 wordt behandeld met orthomanuele therapie, en groep 3 wordt behandeld met NSAID’s en orthomanuele therapie. Alle patiënten krijgen dezelfde bewegingsrestricties en revalidatieschema opgelegd.

Footscan pressure sensitive walkway
 

Pootafdrukken en looppatroon van een hond gemeten met een pressure sensitive walkway