Labrador Retriever Noa loopt mank

Noa, onze 8-jarige Labrador Retriever loopt mank

Natuurlijk, het komt wel eens voor dat je hond ‘even’ mankt. Maar als dat wat langer duurt, dan ga je naar je dierenarts.

Op een gegeven moment mankte Noa elke keer als ze uit haar mand kwam en dan duurde het even voordat ze weer normaal liep.
Dus naar de dierenarts….. hij dacht uiteraard aan artrose, niet zo raar bij een Labrador van 8 jaar. Noa kreeg pijnstillers, maar het gewenste resultaat bleef uit.
Op aanraden van de dierenarts een afspraak gemaakt met mevrouw Heukels, orthomanueel dierenarts.
Mw. Heukels adviseerde om röntgenfoto’s te laten nemen van de ellebogen, maar op de foto’s bleek dat de ellebogen er eigenlijk prachtig uitzagen. Haar klachten kwamen dus niet door elleboogdysplasie of artrose in de ellebogen.
Mw. Heukels zei dat dit soort klachten bij Labradors ook wel eens uitgaan van de nek.

Vanuit het ruggenmerg laag in de hals ontspringen de zenuwen die naar de voorpoten lopen. Door een probleem in de nek, bijvoorbeeld een wervelscheefstand of een discus hernia, kan zo’n zenuw bij de oorsprong (de zenuwwortel) bekneld en geïrriteerd raken. Dit kan leiden tot uitstralingspijn in de voorpoot. Bij mensen is het fenomeen van uitstralingspijn door een zenuwbeknelling zeer bekend. De klachten kunnen gaan van een tintelend gevoel in een arm of been, tot een slap of ‘dood’ gevoel, maar soms ook hevige pijn. Bij honden komt dit ook voor, alleen wij zien ze dan alleen de poot ontlasten en mank lopen. Uitstralingspijn ziet er bij een hond dus uit als kreupelheid. Dis niet te onderscheiden van kreupelheid door een oorzaak in de poot zelf, bijvoorbeeld een pijnlijke elleboog door artrose.


Lees meer

Bij Noa werden een aantal nekwervels op z’n plek gezet.

De eerste dagen na deze eerste behandeling van mw. Heukels was er eigenlijk geen verschil te merken, maar na een ruime week leek Noa toch een stukje beter te lopen!
Natuurlijke een tweede afspraak gemaakt en na deze afspraak was Noa ‘als nieuw’!
Ze liep weer als een jonge hond, vrolijk, kortom, wij waren echt super blij met de behandeling van mw. Heukels. Inmiddels zijn we 7 maanden verder. Noa is 9 jaar geworden en heeft niet meer mank gelopen.

Achteraf konden we de oorzaak van Noa’s klachten goed verklaren:
’s Ochtends en ’s middags loopt Noa los in het bos, maar voor het slapen gaan doen we een ‘rondje buurt’. Natuurlijk spot Noa, als rechtgeaarde Labrador, elke krentenbol en elk klokhuis. Ook is ze voortdurend gespitst op katten, die zich verstoppen onder een auto.  Dit alles heeft tot gevolg dat haar nek keer op keer met een plotselinge ruk belast wordt.
Sinds de behandelingen van mw. Heukels, heeft ze tuigje om als we haar ’s avonds uitlaten. Ze is nog steeds op zoek naar katten, krentenbollen en klokhuizen, maar omdat ze nu een tuigje heeft als we haar ’s avonds uitlaten, heeft dat geen negatieve invloed meer op haar nek!
Jacha, heel hartelijk dank voor de uitstekende behandeling!!!!!

Ingrid Veldkamp
Amstelveen