Op 10 december, drie jaar geleden, kregen wij twee Britse kortharen van dezelfde fokker, maar van twee verschillende moeders. Dus ze zijn niet verwant, maar wel samen opgegroeid en dikke vriendjes.
Cyrus is een black golden shaded Britse Korthaar kater, geboren 11-09-2012. Craig is een crème Britse Korthaar kater, geboren 14-08-2012. Dit stukje gaat over Craig.
Waar Cyrus zich ontwikkelde tot een ondeugend, lief, aanhankelijk ventje, bleef Craig bang en niet gesteld op mensen en aanrakingen. Wel speelden de katertjes heel leuk samen en met een hengeltje of ander speeltje wilde Craig ook wel spelen. En als ze door het huis renden, was het altijd dat Cyrus als een speer ging en Craig er achteraan ging, maar altijd op een wat onhandige manier van lopen.
Door een cursus Kattengedrag kwam ik in aanraking met Marcellina Stolting van het Kattengedragsadviesbureau. Ik heb haar over mijn katertjes verteld en zij vond het zinvol om het eens met eigen ogen te zien en zo hebben wij haar uitgenodigd om onze mannen te komen observeren. Marcellina wees mij al direct op Craig zijn X-achterpootjes en dat hij extreem bang was. Zij dacht in 1e instantie aan de afwijking patella luxatie of heupdysplasie. En daar is een lange medische weg begonnen.
Er zijn toen rontgenfoto’s gemaakt van zijn heupen, waar een afwijking leek te zien en wij werden doorgestuurd naar het MCD in Amsterdam. Daar werd Craig door de MRI scan gehaald, helemaal onderzocht en alle reflexen gecontroleerd. Maar er is gewoon niets afwijkends gevonden, zodat wij (honderden euro’s armer) terug naar huis gingen met een zogenaamd gezond katertje, maar die nog steeds bang was en met X-pootjes hobbelde.
Op aanwijzing van Marcellina zijn wij bij Jyoti, een holistische praktijk voor dier en mens, gekomen. Anneke was voor ons een openbaring, wat een fijne dierenarts. Om te beginnen strooide ze met kruiden op de grond en zo liet ze de katten (wij hebben altijd beide katten meegenomen) op hun gemak aan de kruiden eten, snuffelen en rollen, zodat ze redelijk op hun gemak waren voor het onderzoek begon.
Anneke had al snel door dat Craig rugpijn had en adviseerde chiropractie, met daarnaast Metacam druppels voor pijnbestrijding. Elke zes weken kreeg Craig zijn behandeling en trouw zijn medicijnen en het diertje bloeide langzaam open, ging kopjes geven, veel meer spelen, sprong beter, werd minder bang en heeft zelfs op een dag een vogeltje gevangen. Tot het moment dat Craig niet meer wilde eten; telkens als ik met het voer kwam, schoot hij weg. Heel vreemd, want een Britje die niet eten wil, bestaat eigenlijk niet.
Wat bleek nu…. Door het Metacam gebruik had hij maagproblemen gekregen en we moesten tijdelijk stoppen met het medicijn. Natuurlijk kreeg hij nog wel zijn chiropractie behandelingen, maar hij ging toch achteruit. Na een tijdje zijn wij gestart met het geven van Onsior, een pijn- en ontstekingsremmer. Ook daar knapte Craig weer van op. Dit hebben wij ruim twee jaar gedaan, tot ik hoorde van Jacha. Ik heb met Anneke overlegd en zij was het helemaal met mij eens: twee weten meer dan een, dus Anneke heeft de gegevens van Craig doorgestuurd naar Jacha en zo zijn wij voor de 1e keer bij Jacha beland.
Het was voor Craig een nare ervaring. Tijdens het controleren en manipuleren van zijn rugwervels blies en sloeg hij van zich af. Duidelijk werd opnieuw dat Craig erge rugpijn had. Ook zijn vacht zag er slecht uit. Craig kon die zelf niet onderhouden en liet zich niet borstelen. Jacha wilde even afwachten hoe Craig zou reageren op de behandeling voordat we opnieuw zouden afspreken.
De week na de behandeling kwam er een totale verandering bij Craig. Hij was ongelofelijk lief naar ons toe en liet zich makkelijk aanhalen. Echt een andere kat. In die week ben ik ook zijn vacht gaan behandelen en ik heb voor advies Jet Bijen Veldhoen (vacht- en velspecialist) gevraagd hoe te handelen. Ook een contact via het Kattengedragsadviesbureau en ik heb bij haar een fijne kam en borstel gekocht. Zo ben ik Craig gaan wassen en borstelen, eerst heel voorzichtig laten ruiken en wennen aan het gereedschap, maar al snel vond Craig het prima, zelfs fijn, dat ik hem hielp. Zelf waste hij ijverig mee. Dat was een hele overwinning en hij knapte zienderogen op, de klitten zijn verwijderd en zijn vacht werd weer zacht en glad. Hoewel ik dit wel telkens bij moet houden en hij het niet altijd toelaat. Net hoe hij in zijn vel steekt.
Dus al met al was Jacha een succes en hebben wij de 2e afspraak gemaakt. Die behandeling was wat minder pijnlijk en stressvol. Ondertussen waren wij 2 weken na de 1e behandeling gestopt met Onsior en dat ging wonderbaarlijk goed.
Na een half jaar zou Jacha Craig weer voor controle willen zien. Dit zijn 5 maanden geworden, want langzamerhand kwamen er toch weer wat kenmerken van pijn bij Craig. En zo zijn we voor een 3e behandeling voor Craig gegaan.
Dit gaat dus over een dier dat al vanaf zijn geboorte pijn heeft gehad en na vele onderzoeken, wat niets opleverde bij een holistische praktijk kwam waar hij wel degelijk goed op reageerde, maar ook wel medicijnen nodig had voor zijn dagelijkse leventje. En nu naar Jacha te hebben leren kennen, geen medicijnen meer gebruikt. Waarschijnlijk zal hij nog wel de nodige behandelingen nodig hebben, maar nu niet meer om de 6 weken, maar 5 a 6 maanden. Toch een hele verbetering!
Mary uit Limmen