disusc hernia voorkomen

Veel ‘kortpotige’ hondenrassen zoals de Teckel, Shi-tzu, Franse bulldog en Jack Russell Terrier hebben een verhoogde kans om een discus hernia in de rug of de nek te krijgen. Dit is een uitpuiling van een tussenwervelschijf die op het ruggenmerg drukt. Een hernia veroorzaakt klachten als pijn, door de poten zakken, wankel lopen of verlamming. Behoort jouw hond tot een van deze rassen? Er zijn maatregelen die je kunt nemen om de kans op een hernia te verkleinen.

1. Overgewicht

Het verband tussen overgewicht en discus hernia’s bij honden is al vaker wetenschappelijk aangetoond. Voorkom dus dat je hond te dik wordt door voldoende lichaamsbeweging en geschikte voeding. Blijft je hond toch te zwaar ondanks inspanningen om hem te laten afvallen? Laat dan mogelijke onderliggende oorzaken uitsluiten, zoals een traag werkende schildklier (hypothyroïdie) bij je dierenarts, en bespreek de mogelijkheden om de hond te laten afvallen.

2. Houdingsspieren, core stability en stabiliteit van de wervelkolom

Houdingsspieren zijn de vaak kleinere spieren die diep tegen het skelet aan liggen en dienen om de ‘houding’ ofwel het evenwicht te bewaren. De schuine buikspieren zijn hier een voorbeeld van, deze liggen onder de oppervlakkige buikspieren en vormen als het ware een corset dat de lage rug en het bekken stabiliseert. Dit concept van stabilisatie van de wervelkolom en het bekken door de houdingsspieren wordt core stability genoemd, ofwel rompstabiliteit. Bij mensen is het belang van deze stabilisatie door de houdingsspieren bekend. Ter preventie van rug en bekkenklachten zijn specifieke therapieën en trainingsmethoden als pilates en Redcord gebaseerd op het versterken van deze core stability ofwel houdingsspieren. Ook bij honden kun je met oefeningen en gerichte training de houdingsspieren versterken. Je kunt hierbij attributen gebruiken zoals een bal of een balansbord, maar er zijn ook zeer effectieve oefeningen die je eenvoudig kunt integreren in een dagelijkse routine. Videovoorbeelden van een aantal van deze oefeningen vind je hier.

3. Een goede conditie

Dit betekent lichaamsbeweging, maar denk daarbij aan het type hond en zijn of haar interesses. Als je een Teckel hebt, houdt hij waarschijnlijk van rennen, speuren en graven. Hier heeft hij ook de lichaamsbouw voor. Behendigheid is een vorm van lichaamsbeweging die minder geschikt is voor dit type hond. Leer je hond van jongs af aan om zowel aan de riem als los te lopen. Beide betekent in feite gehoorzaamheid, dus een puppycursus en gehoorzaamheidstraining is een onmisbare basis voor iedere hond. Ook de eerder besproken houdingsspieren blijven automatisch beter in conditie bij voldoende lichaamsbeweging, aangezien die continue worden aangesproken als een lichaam beweegt.

4. Grijp tijdig in bij rug- of nekklachten

Herken voortekenen van een hernia: rugklachten of nekklachten die in het begin subtiel kunnen zijn. Veel honden hebben voorafgaand aan een discus hernia zogenaamde off days; dagen waarin ze passief zijn, niet willen lopen, stijf bewegen en soms piepen. Het is dan niet altijd duidelijk dat de hond pijn heeft of waar. Andere voortekenen kunnen zijn: moeite met drempels en opstapjes, moeite met traplopen, trillen, schrikken bij aanraking, minder actief, niet meer spelen, piepen bij optillen. Geeft uw hond een van deze signalen? Maak dan een afspraak bij een orthomanueel dierenarts. Vroegtijdig behandelen met orthomanuele therapie voorkomt het verergeren van een hernia.

5. Springen en traplopen

Veel lichaamsbeweging is dus goed voor de gezondheid van de wervelkolom, maar er zijn uiteraard activiteiten die de kans op blessures vergroten. Voorkom dat je hond springt of speelt op een gladde vloer (laminaat, parket). Ook veelvuldig op en van de bank of het bed springen is niet verstandig voor een hond met korte poten. Als je hond een trap moet gebruiken, leer hem dan van jongs af aan om rustig en gecontroleerd trap te lopen. Dit betekent dat hij stapt en zijn poten goed belast op iedere tree.