Hernia bij teckels

En dan gebeurt het. Je tot nu toe kerngezonde hond zakt door zijn achterpoten en raakt verlamd. Zomaar, uit het niets. Er komen direct allerlei goedbedoelde adviezen. De dierenarts heeft het over een MRI scan en operatie, maar… geeft geen garantie dat hij dan helemaal beter wordt. En je moet snel beslissingen nemen wordt er gezegd. Je bent enorm geschrokken en bezorgd. Al die overstelpende informatie maakt het alleen maar verwarrender. Wat is er precies gebeurd en wat is nu het beste om te doen?

Dit scenario komt helaas vaak voor. Hernia’s bij Teckels zijn er in verschillende vormen en gradaties. Dankzij betere diagnostische middelen zoals MRI en CT scanners, en ontwikkelingen in behandelmethoden, komen we steeds meer te weten over hernia’s van een tussenwervelschijf in de rug of de nek. Daaruit blijkt: de ene hernia is de andere niet. Een eenvoudig advies dat op iedere hond van toepassing is bestaat daarom niet.  Wel zijn er belangrijke richtlijnen, stappenplannen en do’s en don’ts.

De Nederlandse Teckel Club organiseert op 8 november een lezing speciaal gewijd aan dit onderwerp. Want voorbereid zijn helpt om op zo’n moment helder te denken en de juiste wegen te vinden.

Waarom ontstaan hernia’s bij honden? Waarom komen hernia’s vaker voor bij Teckels? Welke hernia types zijn er en wat is het verschil tussen een nekhernia en een rughernia? Hoe herken je een hernia bij je hond? Hoe wordt een hernia gediagnosticeerd? Wat zijn de behandelmogelijkheden en wanneer is welke behandeling geïndiceerd? Bij wie kan ik terecht en waar vind ik juiste informatie? Wat is de kans op herstel en hoe lang duurt het voordat mijn hond weer kan lopen? Wat kan ik doen om mijn hond te helpen revalideren? Hoe voorkom ik dat mijn hond een hernia krijgt?

Al deze vragen en meer over hernia’s bij Teckels beantwoordt orthomanueel dierenarts Jacha Heukels op zondag 8 november. De zaal opent om 13:30 uur en de lezing start om 14:00 uur. Deze lezing wordt georganiseerd door de Teckel Club regio Noord-Brabant en Zeeland. Iedereen is welkom, vantevoren aanmelden is niet nodig. Locatie: Het Kompas, Bovenstraat 18 in Hoeven.

Zie ook: