Orthomanueel consult

Een aandoening van de rug kan heftige en acute verschijnselen veroorzaken, zoals verlamming of hevige pijn. Als eigenaar bent u op zo’n moment erg bezorgd en heeft u waarschijnlijk veel vragen. Om hierin de nodige begeleiding te kunnen bieden, worden er voldoende ruime tijden ingepland voor een consult. Ook zijn wij dagelijks bereikbaar voor vragen en advies.

Werkwijze

Voorafgaand aan het bezoek hebben wij bij voorkeur beschikking over de medische geschiedenis van uw huisdier en relevante diagnostisch materiaal zoals röntgenfoto’s. Deze patiëntgegevens zijn vertrouwelijk en u dient zelf contact op te nemen met uw dierenarts en toestemming te geven om het dossier van uw dier te laten doorsturen. Tijdens het eerste consult wordt een uitgebreide anamnese afgenomen. Dit is een vraaggesprek waarin u als eigenaar aangeeft wat de aard en duur van de klachten zijn. Relevante gegevens uit het medische dossier van uw hond of kat worden hierbij betrokken. Hierna wordt het gangwerk beoordeeld. U wordt gevraagd om met uw hond aan de lijn een paar keer heen en weer en in een cirkel te lopen, zowel in stap als in draf. Katten mogen gewoon uit de mand en in de behandelkamer rondlopen.

Lichamelijk onderzoek

Het klinisch onderzoek start met een algemeen lichamelijk onderzoek. Vervolgens wordt een orthopedisch en neurologisch onderzoek gedaan. Uw hond of kat wordt hierbij zowel staand als in zijligging onderzocht. Bij het orthomanueel onderzoek staat uw hond of kat ‘vierkant’ voor de dierenarts. Vierkant wil zeggen dat de vier poten op de grond of behandeltafel de hoeken van een denkbeeldig vierkant vormen. U zal soms worden gevraagd om tijdens het orthomanueel onderzoek de buik en borst van uw hond te ondersteunen met een of beide handen.
De bevindingen van het onderzoek, het behandelplan en advies en nazorg worden met u besproken.Orthomanueel dierenarts lichamelijk onderzoek van de rug

Orthomanuele behandeling

Afwijkende wervel- of gewrichtsstanden die tijdens het onderzoek zijn gevonden worden gecorrigeerd tijdens de orthomanuele behandeling. Hierdoor vermindert de druk op het ruggenmerg, zenuwen en bloedvaten en ontstaan de meest optimale omstandigheden voor herstel.

Na de behandeling

Sommige dieren ondervinden de eerste 1 tot 2 dagen na de behandeling lichte spierpijn of stijfheid. Deze napijn is mild en gaat vanzelf over.

Er wordt na afloop een verslag gestuurd naar uw dierenarts met de bevindingen, behandeling en adviezen.