Door: Jolanda Dorrestijn

“Ik zie mezelf niet als wonderdokter”

Esther kreeg de schrik van haar leven toen haar geliefde hondje Gigi verlamd raakte na een aanrijding. De dierenarts stelde haar voor de keuze: òf een zware operatie laten inslapen. Esther wilde dit allebei niet en klopte aan bij orthomanueel dierenarts Jacha Heukels. Drie weken later springt Gigi weer rond als vanouds. Hoe dat kan? Lief Dier vraagt het Jacha.

Gigi’s baasje is nog steeds in de wolken. “Alsof je met één been in het graf staat en wordt herboren, zo voelt het. Ik werd gek toen mijn dierenarts vertelde dat Gigi vermoedelijk een acute hernia had en dat alleen een operatie haar kon redden. Maar het geld voor een operatie – zo’n drieduizend euro – heb ik niet. Dat betekende dus dat ik haar zou moeten laten inslapen. Ik zat te snikken in de wachtkamer. Huilend belde ik een vriendin op. Die adviseerde me contact op te nemen met een orthomanueel dierenarts. Zo kwam ik bij Jacha terecht.”

Een orthomanueel dierenarts gaat ervan uit dat klachten als pijn, kreupelheid en verlamming kunnen worden veroorzaakt door een afwijkende stand van wervels en gewrichten. Met de hand worden deze misstanden hersteld. Jacha: “Ik onderzoek het dier en kijk of het afwijkende wervelstanden heeft. Als ik die tegenkom corrigeer ik ze met mijn handen. Ik creëer eerst ruimte in de wervelkolom door de rug op die plaats iets omhoog te tillen, en zet de wervel vervolgens terug in de goede positie.”

Kijkje in de behandelkamer
Maar wat moet je je daar precies bij voorstellen? Lief Dier kijkt graag even mee in de behandelkamer van Jacha. Daar ontmoeten we Myra en haar hondje Theodor. Het is Myra’s eerste bezoek aan een orthomanueel dierenarts. Ze weet niet zo goed wat ze kan verwachten. Bastaardje Theodor heeft een maand geleden een hernia gehad. Zijn hele achterkant was verlamd en het beestje kon zijn mand niet meer uitkomen. De dierenarts zag het somber in en schreef rust en medicatie voor. Als dat niet hielp zou Myra afscheid van Theodor moeten nemen…

‘Het lijkt wel of hij een beetje dronken is’
Het ging ietsje beter met de hond, maar niet veel. Wanhopig zocht Myra op internet naar alternatieven en kwam bij Jacha uit. “Ik heb een autorit van anderhalf uur achter de rug, maar dat heb ik er graag voor over. Ik hoop zo dat ze Theodor kan helpen.” Jacha bekijkt intussen de patiëntgegevens van Myra’s dierenarts en vraagt of Theodor buiten een klein stukje kan lopen. Daar ziet ze meteen dat de hond wat wiebelig over het gras drentelt. “Het lijkt net of hij een beetje dronken is. Rechts zakt hij bijna door zijn pootje heen. Ik heb genoeg gezien.”

Bikkeltje Theodor
Terug in de behandelkamer wordt Theodor gewogen en checkt Jacha de reflexen van het ietwat benauwd kijkende hondje. Deze lieve bikkel heeft geen fijne jeugd gehad. Hij werd negen jaar geleden geboren in Polen bij een agressieve baas, door wie hij tijdens familieruzies tegen de muur werd gesmeten. Een hondenopvang ontfermde zich over het zwaar mishandelde dier. En zo kwam Theodor bij Myra in Nederland terecht.

“Ik kom uitzonderlijk veel wervelstandafwijkingen tegen bij Theodor. Zijn geschiedenis verbaast me niets ”, zegt Jacha terwijl ze met haar handen de wervels van de hond betast. “Ook zijn bekken staat niet recht.” Theodor gromt een beetje. Uit voorzorg krijgt hij een snuitje om.

“Nu voel ik bijvoorbeeld dat de laatste nekwervel helemaal verdraaid zit. Als een wervel verschuift of verdraait komt er automatisch druk op de tussenwervelschijf te staan. Als je de wervel weer goed zet wordt die druk opgeheven. De tussenwervelschijf kan tot rust komen, zodat ook de druk op het ruggenmerg, de zenuwen en bloedvaten afneemt. Dat geeft vaak heel veel verlichting.”
‘Wat een hard hondje, hij heeft het heel goed gedaan’
We zien Theodor inderdaad wat ontspannen. Jacha heeft inmiddels alle wervels nagelopen en tekent op een papiertje uit wat ze precies heeft gedaan. “Vooral in het midden van de rug stonden wat wervels uit de voegen. Die heb ik rechtgezet. Ik verwacht dat het nu snel beter gaat. Wat een hard hondje, zeg. Hij heeft het hartstikke goed gedaan.” Ze aait het dier over zijn bol en geeft zijn baasje het advies mee om heel rustig aan te doen met hem. Over een paar weken mogen ze terugkomen voor de controle. Opgelucht loopt Myra de praktijk uit: “Wat ben ik blij dat ik gegaan ben!”

Wonderdokter
Het volgende patiëntje is zwarte Labrador Sacha. Ze is een bekende hier in de praktijk. Haar baasjes komen ieder half jaar. Sacha heeft chronische rug- en knieklachten. Door de rug regelmatig te behandelen kan de hond prima leven met haar knieblessure. Baasjes Mark en Diana vertellen dat Sacha haar mand niet uit kon komen vanmorgen. “We konden haar niet eens aanraken, ze kromp meteen in elkaar. We hebben meteen gebeld of we langs konden komen. Dat kon gelukkig. ‘We gaan weer naar de wonderdokter’ zeggen we altijd als we hier naartoe gaan. Het helpt altijd.”

Een wonderdokter vindt Jacha zichzelf zeker niet, vertelt ze lachend als ze klaar is met de Labrador. “Er is absoluut niets zweverigs aan. Het is gewoon heel logisch. Wervels corrigeren is 99% techniek en 1% kracht. Een wervel wil op de goede plek zitten, als je dat met de goede techniek doet is het alleen maar een zetje geven in de juiste richting. Het lijkt heel simpel, zeker als de dieren geen krimp geven. Sommige mensen vinden het daardoor een beetje magisch. Maar het is echt geen hocus pocus wat ik doe.”

De meeste patiënten die Jacha behandelt hebben last van pijn of kreupelheid. Ze komt vooral honden tegen in de praktijk, maar ook weleens katten en konijnen. Meestal is na de eerste behandeling al effect te zien en hoeft een dier alleen nog terug te komen voor controle.

 
 
 
Wat is orthomanuele diergeneeskunde?
Een afwijkende wervelstand bij dieren kan leiden tot pijn, verlamming, kreupelheid of onverklaarbare gedragsveranderingen. Het met de hand corrigeren van de standafwijking vermindert pijn en druk, zodat het lichaam zich weer kan herstellen. Orthomanuele geneeskunde is al lange tijd bekend als behandelmethode voor mensen met rug- en nekklachten. Dierenarts Dorit Aharon paste de orthomanuele geneeskunde aan voor dieren en ontwierp de Methode Aharon. Er zijn in Nederland slechts twee dierenartsen die volgens deze methode werken: Dorit Aharon en Jacha Heukels. Meer weten? Kijk op www.orthomanueeldierenarts.nl

Oorsprokelijke artikel: https://www.petsplace.nl/lief-dier-magazine